El complex món de la gestió de persones en les organitzacions comença amb la incorporació de les mateixes a l’empresa. Algun dels nostres clients ens ha comentat haver patit en alguna ocasió experiències difícils sobre això, i hem volgut analitzar en profunditat quins factors incideixen de manera especial en aquest procés.

aprender-de-los-erroresAbans que res, cal dir que els errors més freqüents que es produeixen no són els directament relacionats amb la metodologia de reclutament, el tipus d’entrevista realitzat o les proves psicotècniques aplicades. Per contra, hem observat que en les ocasions en què una selecció no dóna el resultat esperat s’ha deu fonamentalment a dos motius:

  • La definició del lloc de treball i la definició del perfil. Normalment s’exigeix ​​més formació o experiència de la realment necessària, o bé s’ofereixen responsabilitats o dedicació a determinades tasques bastant superiors a les que posteriorment la persona seleccionada realitzarà a partir de la seva incorporació. Aquest “per si de cas ho necessita més endavant” pot impedir que el candidat seleccionat s’adapti al lloc, per frustració o desencís respecte a les seves expectatives inicials, les que se li van plantejar durant el procés.
  • La durada del procés de selecció es va escurçar per motius d’urgència, en voler incorporar a la persona més aviat millor, de vegades per falta d’una bona planificació de plantilles, i en altres casos perquè l’anterior ocupant del lloc l’havia abandonat amb un mínim temps d’avís previ. Això implica que algunes de les tècniques aplicades, com ara les entrevistes realitzades amb els candidats, especialment amb els que superen la primera fase de preselecció, van haver de minimitzar-se en excés.

Això ens porta a concloure que hi ha dos aspectes fonamentals a tenir en compte per assegurar al màxim aquest èxit final:

  • Aprofundir amb una visió clara i honesta en el perfil requerit per al lloc i en les funcions que realment ha de realitzar aquest professional.
  • Ser conscient que el procés necessita el seu temps i que és bàsic desenvolupar totes les fases (reclutament, preselecció, avaluació, …). Només quan estiguem segurs de tenir el / els candidats que puguin encaixar amb el que estem buscant, prendre una decisió definitiva.

Nota informativa:

Aquest post va ser publicat en anteriors versions de la web de TSC. El publiquem  amb finalitats documentals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *